ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI

Snapchat--1452428060465515009

 

Za oknem jesień w pełni. W tym okresie nasz organizm potrzebuje dodatkowo się rozgrzać. To dlatego w sezonie jesienno-zimowym tak chętnie sięgamy po różnego rodzaju zupy. Do moich ulubionych należy niewątpliwie zupa z dyni. Ma piękny pomarańczowy kolor, wspaniały aromat i jak nic innego kojarzy mi się z przytulnymi jesiennymi popołudniami.

 Dynia niegdyś używana była jako tylko i wyłącznie pożywienie dla zwierząt zagrodowych. Dziś można się pokusić o stwierdzenie, że jest ona topowym składnikiem diet wszystkich osób ceniących sobie zdrową kuchnię. Według mnie jest po prostu modna, ale to nie dlatego o niej piszę.

Dzięki odpowiedniej obróbce i dodaniu kilku cennych składników z dyni wyczarować można cuda. Jednym z nich jest właśnie wyżej wspomniana zupa – krem. Dla nie istnieje ona bez imbiru, kurkumy i należycie przygotowanej dyni. Aby zyskała pożądany aromat należy ją w skórce piec w piekarniku do miękkości w towarzystwie cebuli i czosnku, które nadadzą jej lekko ostry smak, a następnie gotować w bulionie warzywnym. Świeży imbir dopełni całości, która po zmiksowaniu, tworzy wprost złoto na talerzu – aksamitny krem o smaku, którego długo nie będziecie mogli zapomnieć.

Poniżej przedstawiam przepis, spieszcie się – póki mamy sezon dyniowy  :) !

- Składniki -  ( około 6 porcji)

* 1 duża dynia , lub 2 małe

* 1- 2 cebule

* 2 ząbki czosnku

* 2 średnie ziemniaki

* 2 marchewki

* 1/4 małego selera

* 1 korzeń pietruszki

* świeży imbir ( jeśli nie macie świeżego może być mielony)

* kurkuma (1 łyżeczka)

*sól

*pieprz

*pestki dyni do dekoracji

Dynię kroimy na części i układamy na blasze z piekarnika razem z cebulą i czosnkiem, wszystko polewamy oliwą. Z racji tego, że dynia szybko mięknie pieczemy ją około 20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie do gotującej się w garnku wody wrzucamy pozostałe składniki tj. pietruszkę, marchewkę, seler – wszystko pokrojone w talarki gotujemy około 20 minut.

Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, które gotujemy jeszcze przez 15 minut. Kolejnym krokiem będzie dodanie upieczonej w piekarniku dyni, po uprzednim zdjęciu z niej skórki, cebuli, czosnku i świeżego imbiru. Wszystko razem gotujemy jeszcze około 10 minut, po czym blendujemy naszą zupę. Po zmiksowaniu doprawiamy wedle uznania kurkumą, solą i pieprzem. Podajemy zaraz po przyrządzeniu – posypaną lekko podprażonymi pestkami dyni.

The following two tabs change content below.

Mariusz Majta

Rocznik 89'. Absolwent Polskiej Szkoły Reportażu. Miłośnik motoryzacji. Każdą wolną chwilę poświęcam na pisanie. Odwiedzam zloty motoryzacyjne i często piszę o nich na blogu. Dodatkową pasją jest fotografia motoryzacyjna - lubię jechać do kogoś sfotografować jego projekt i porozmawiać o pasji. Efekty mojego hobby można śledzić nie tylko tutaj, ale również na fp: Cztery Kółka Mariusz Majta.

Ostatnie wpisy Mariusz Majta (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>