Pyszna zupa szparagowa

aaa

Wiosna w pełni. W zasadzie to niedługo lato. Niebawem również skończy się sezon na te pyszne i jakże zdrowe warzywa. Mowa  o szparagach – dla mnie to zdecydowanie królowe późnowiosennego stołu. Można je przyrządzać na przeróżne sposoby : gotowane z sosem holenderskim, grillowane, zmiksowane w postaci zupy krem. Zapewniam, że pod każdą postacią smakują wybornie, jednak ja zdecydowałam, że zaprezentuję Wam ostatnią z wymienionych przeze mnie wersji – przepyszną, zieloną, prawdziwie wiosenną zupę. Jest to doskonała propozycja na coraz cieplejsze już dni, zachęca kolorem i smakiem…  zresztą – spróbujcie sami !

Szparagi to skarbnica wszelkich witamin i składników mineralnych. Nie dość, że są smaczne to jeszcze chronią nasz organizm przed nowotworami, dostarczają kwasu foliowego (tak istotnego składnika dla kobiet w ciąży), a przy tym wszystkim są niskokaloryczne. Jedna porcja(100g)  gotowanych szparagów zawiera jedynie 22 kalorie! Można je więc jeść bez obaw i to w dużych ilościach. Dodatkowo są silnym afrodyzjakiem, polecam je więc jako przystawkę bądź danie główne romantycznej letniej kolacji.

Do przygotowania potraw możemy użyć dwóch rodzajów szparagów : białych i zielonych, ja dziś zaprezentuję potrawę z użyciem tylko szparagów zielonych , ponieważ chcę aby moja zupa uzyskała wiosenny kolor.

-Składniki –

* Pęk zielonych szparagów

* Białe warzywa na wywar ( 1 pietruszka, ¼ dużego selera)

*ok 5l wody

*ziele angielskie, liść laurowy

*ok 3-4 średnie ziemniaki

* sól i pieprz do smaku

* garść ziaren słonecznika

 

-Wykonanie-

Do gotującej się wody( z zielem angielskim i liściem laurowym) wrzucamy pietruszkę i seler pokrojone w grubą kostkę i gotujemy ok 25 min. Następnie dorzucamy ziemniaki i zostawiamy na gazie przez 15 minut tak aby wszystkie warzywa były miękkie. Na koniec wrzucamy umyte i oczyszczone zielone szparagi. Szparagi szybko się gotują więc 5-7 min w zupełności wystarczy. Po tym czasie wyławiamy kilka ugotowanych szparagów z naszej zupy – posłużą nam do dekoracji. Kolejnym krokiem jest zblendowanie zupy na gładki krem.

 Na koniec doprawiamy zupę wedle uznania, dekorujemy ugotowanymi pędami szparagów i podprażonymi ziarnami słonecznika.

Tekst i zdjęcie: Paulina Kasprzyk

The following two tabs change content below.

Mariusz Majta

Rocznik 89'. Absolwent Polskiej Szkoły Reportażu. Miłośnik motoryzacji. Każdą wolną chwilę poświęcam na pisanie. Odwiedzam zloty motoryzacyjne i często piszę o nich na blogu. Dodatkową pasją jest fotografia motoryzacyjna - lubię jechać do kogoś sfotografować jego projekt i porozmawiać o pasji. Efekty mojego hobby można śledzić nie tylko tutaj, ale również na fp: Cztery Kółka Mariusz Majta.

Ostatnie wpisy Mariusz Majta (zobacz wszystkie)

3 comments on “Pyszna zupa szparagowa
  1. Polecam Naprawdę przepyszna! Parę minut i zupka gotowa Moja dwuletnia córeczka nie mogła oderwać się od miseczki Coś czuję, że częściej zagości u nas na stole :-)

  2. Jeżeli chcesz odchudzić się zdrowo, bezpiecznie i na stałe skorzystaj z programu naszego centrum redukcji wagi. Oferujmy bezpłatne konsultacje przez cały czas odchudzania a także po jego zakończeniu. Nie musisz opuszczać posiłków. Możesz jeść trzy posiłki dziennie i jeszcze dwie przekąski! Dołącz do tysięcy zadowolonych osób które nie tyją po zakończeniu odchudzania.
    Wchodząc na stronę:

    idealnafigura.com/gberes

  3. Szparagi są niezwykle wdzięczne. Można z nich zrobić zupę, krem albo po prostu podsmażyć na maśle, aż się zeszklą i zjeść z jajecznicą albo sadzonymi jajkami. Szkoda, że w Polsce są absurdalnie drogie, często nawet 10 PLN za pęczek…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>