Malinowa chmurka

21

Mówią o niej – ciasto końca lata. Malinowy smakołyk pod kołderką z pysznego waniliowego kremu, zwieńczony chrupiącą bezą z migdałami. To połączenie rzeczywiście sprawia, że przez moment możemy poczuć się jak w niebie. Malinowa chmurka – to ona będzie dzisiejszą, słodką bohaterką.

Czy istnieje lekkie, puszyste, rozpływające się w ustach ciasto, w punkt słodkie, które możemy jeść i wciąż nie mamy dosyć? Dla mnie jest to właśnie malinowa chmurka. Od kilku lat mój (i moich najbliższych) absolutny faworyt jeżeli chodzi o słodkie wypieki. Wbrew pozorom nie jest to przysmak zarezerwowany tylko i wyłącznie na sezon letni – kiedy to markety i osiedlowe bazarki pełne są pięknych, zachęcających do kupna malin. Osobiście nigdy nie mogę się oprzeć by nie kupić choć koszyczka. A wtedy w mojej kuchni dzieją się rzeczy magiczne. Na całe szczęście istnieją sposoby, dzięki którym można w prosty sposób zatrzymać letnie promienie słońca w dojrzewających owocach by później móc cieszyć się nimi podczas mroźnych, zimowych dni, które właśnie do nas zawitały.

Dziś przedstawiam malinową chmurkę, która zrobiona została z owoców zamrożonych – w żaden sposób nie gorszych od tych świeżych. Gwarantuję, że podczas jedzenia ciasta nie widać absolutnie żadnej różnicy pomiędzy malinami świeżymi prosto z krzaczka a mrożonymi. Zamrażanie owoców jest doskonałym sposobem na zachowanie niemal wszystkich wartości odżywczych oraz walorów smakowych jakie posiada owoc. Warto również pamiętać, że teraz gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców (tyczy się to również warzyw), korzystanie z mrożonek może w pełni zastąpić nam odpowiednią dawkę witamin, suplementów i przede wszystkim – co jest niezwykle istotne w przypadku deserów – smaku.

Chmurka – jest to ciasto, które można wykonywać na różne sposoby, stosując wiele najbardziej odpowiadających nam połączeń owoców. Można ją przyrządzać równie dobrze z truskawkami, owocami leśnymi, jagodami, brzoskwiniami. Ile gustów smakowych tyle chmurek możemy stworzyć. Jednak spośród wielu wypróbowanych przepisów z powyższymi konfiguracjami bez wątpienia stwierdzam, że malina jest absolutną królową jeżeli chodzi o ten rodzaj deseru. Zdecydowanie najczęściej gości u mnie na stole a jeszcze szybciej (ku niezadowoleniu wszystkich) znika. To właśnie magia malinowej chmurki, której wykonanie (umiarkowanie trudne) przedstawiam poniżej.

- Składniki i wykonanie -

CIASTO:

- 3 żółtka

- 1/3 szklanki cukru pudru

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- cukier waniliowy

- szklanka mąki pszennej (najlepiej tortowa do wypieków)

- ½ paczki masła (100g)

 Powyższe składniki powinny być uprzednio schłodzone.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy kolejno cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka oraz masło- po czym szybko zagniatamy. Uformowaną kulę ciasta kruchego wstawiamy na 30 min do lodówki, a następnie wałkujemy i wyklejamy nim blachę (23×33). Pieczemy w 180 stopniach przez 15- 20 minut.

Jeśli jesteście osobami bardzo zajętymi albo po prostu nie lubicie „babrać się” w cieście  (polecam jako odstresowanie !) możecie użyć maślanych herbatników i nimi wyłożyć blachę.

 - Galaretka Malinowa –

 - 3 galaretki malinowe

- 500 g malin świeżych bądź mrożonych

 Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzącej wody, czekamy aż ostygną. Następnie wrzucamy maliny i czekamy aż galaretka zacznie tężeć.

-Trik – Jeżeli używacie malin mrożonych nie rozmrażajcie ich wcześniej. Zmrożone maliny wrzucone do wystudzonej mikstury z galaretką powodują jej natychmiastowe tężenie, oszczędzamy zatem na czasie:

 - krem-

 - 2 śmietany kremówki (co najmniej 30 %)

- 1 serek mascarpone

- 4 łyżki cukru pudru

- cukier waniliowy

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukry a następnie powoli mieszając dodajemy serek mascarpone.

 - Chrupiąca beza z migdałami-

- 3 białka

- szczypta soli

- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

-1/2 szklanki cukru

- paczka płatków migdałowych

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier. Po połączeniu składników dodajemy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej delikatnie mieszając. Na blachę (taką samą na której piekliśmy spód) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubitą pianę a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez ok godzinę w 140 stopniach. Bardzo ważne jest by bezę dobrze wysuszyć.

-Składanie ciasta-

Na upieczony spód (opcjonalnie herbatniki) wykładamy tężejącą galaretkę. Następnie kładziemy warstwę kremu waniliowego, całość przykrywamy bezową kołderką.

Jestem pewna, że efekt zachwyci, a wy delektując się malinową chmurką -  przypomnicie sobie smak pełni prawdziwego polskiego lata.

Autor i zdjęcie: Paulina Kasprzyk

Znajdziecie nas na fbMINTS

The following two tabs change content below.

Mariusz Majta

Rocznik 89'. Absolwent Polskiej Szkoły Reportażu. Miłośnik motoryzacji. Każdą wolną chwilę poświęcam na pisanie. Odwiedzam zloty motoryzacyjne i często piszę o nich na blogu. Dodatkową pasją jest fotografia motoryzacyjna - lubię jechać do kogoś sfotografować jego projekt i porozmawiać o pasji. Efekty mojego hobby można śledzić nie tylko tutaj, ale również na fp: Cztery Kółka Mariusz Majta.

Ostatnie wpisy Mariusz Majta (zobacz wszystkie)

15 comments on “Malinowa chmurka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>