- Chrupiące placuszki z cukinii w lekkim sosie koperkowym-

zmiejszone

Wakacje. Półmetek.  W sierpniu rozpoczyna się czas zbierania plonów tak żmudnie sianych i zasadzanych przez nas na wiosnę. To właśnie teraz możemy cieszyć oko i kubki smakowe pięknymi dorodnymi pomidorami, malinami, cukinią oraz wieloma innymi wspaniałościami, które goszczą na naszych polskich stołach. Dzisiaj chciałabym się podzielić fantastycznym przepisem na placki z cukinii- dotychczas nie docenianej przeze mnie, a jakże smacznej i prostej w obsłudze. Niniejsza potrawa jest idealna na upalne dni (i nie tylko), a jej przygotowanie jest niemal błyskawiczne.

 Placuszki z cukinii mogę z całą pewnością zaliczyć do mojej potrawy numer jeden, jeśli mówimy o okresie wiosenno- letnim. To właśnie ten przepis w głównej mierze przyczynił się do tego, że w moim przydomowym ogródku zasadziłam kilka sadzonek cukinii. Dzięki temu, mogę na bieżąco cieszyć się pięknymi i dorodnymi zbiorami „prosto z krzaczka” i przyrządzać – jak mogę śmiało stwierdzić – jedno z moich ulubionych dań.

Cukinia (zwana inaczej kabaczkiem) należy do odmiany dyni zwyczajnej. Jest warzywem niskokalorycznym, posiadającym wysokie wartości odżywcze. Sprzyja również przemianie materii – co jest szczególnie istotne dla osób dbających o zdrową dietę. Dodatkowo co warto wiedzieć, jarzyny te nie kumulują w sobie metali ciężkich, zatem jak najbardziej można z nich przyrządzać potrawy dla małych dzieci. Dla mnie jest to niewątpliwie królowa letniego stołu, a w połączeniu z odpowiednimi składnikami może tworzyć iście królewskie danie.

Poniżej przedstawiam przepis na placuszki i sos. Szczerze polecam spróbować. Jestem pewna, że będziecie do niego wracać niejednokrotnie. Tak jak ja.

 

SKŁADNIKI ( dla 4 osób):

- 2 duże cukinie

- 4-5 ząbków czosnku

- 2 jajka

- ok 5 łyżek mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie)

- sól

- pieprz

- mały jogurt naturalny

- 3 łyżki majonezu

- wiązka świeżego koperku

 

WYKONANIE:

Cukinię myjemy, obieramy i trzemy na dużych oczkach, następnie solimy. Po upływie ok. 5 minut odcedzamy wodę z cukinii i dodajemy kolejno przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy (konsystencja ma być gęsta). Smażymy na rozgrzanym oleju bądź oliwie z oliwek.

- Sos koperkowy-

Cały jogurt naturalny mieszamy z majonezem, posiekanym koperkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.

Po usmażeniu placuszki dekorujemy sosem, zblanszowanymi „ślimaczkami” z cukinii oraz podprażonym słonecznikiem.

SMACZNEGO!!!

Tekst i foto: Paulina Kasprzyk

The following two tabs change content below.

Mariusz Majta

Rocznik 89'. Absolwent Polskiej Szkoły Reportażu. Miłośnik motoryzacji. Każdą wolną chwilę poświęcam na pisanie. Odwiedzam zloty motoryzacyjne i często piszę o nich na blogu. Dodatkową pasją jest fotografia motoryzacyjna - lubię jechać do kogoś sfotografować jego projekt i porozmawiać o pasji. Efekty mojego hobby można śledzić nie tylko tutaj, ale również na fp: Cztery Kółka Mariusz Majta.

Ostatnie wpisy Mariusz Majta (zobacz wszystkie)

4 comments on “- Chrupiące placuszki z cukinii w lekkim sosie koperkowym-
  1. Oto przepis jak pyszne i zdrowe warzywo przyrządzić tak, aby potrawa przestała być zdrowa. Majonez, smażenie, jeszcze na oliwie! Bój się boga!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>